Komplex kezelést a problémákra! – Második rész

Az előző részben arról írtam, hogy neurológiai problémák esetén a komplex kezelés milyen hatásos, és azt ígértem, hogy általánosabban is írok erről.

Nos, nézzünk egy gyakori jelenséget, tartáshibából, esetleg ülőmunkából is adódó háti és/vagy nyaki izom és izületi fájdalom. Általánosabban valamilyen mozgásszervi panasz. Ez csak egy példa, amin keresztül a jelenséget vizsgáljuk.

Mit is kezd vele az ember fia/lánya, amikor jelentkeznek a tünetek? Ki előbb, ki később, valamilyen szakemberhez fordul.

Például masszőrhöz fordul. Nagyon helyes, jót tesz a masszázs! Ellazítja a feszült izmokat, tonizálja a gyenge izmokat, és pszichés megnyugvást is adhat. Erről már sokat írtam a posztjaimban, ezért nem részletezem. Csodálatos hatások érhetőek el. Legjobb, ha rendszeresen jár, mert akkor egy folyamat indul el, valahonnan valahova megyünk.

És mi az oka annak, hogy kialakult a probléma? Érdemes utána járni. No és hogyan? Ki mondja meg ezt? Az biztos, hogy a legtöbb esetben önmagában a masszázs nem oldja meg a problémát, csak enyhíti a tüneteket, és ezen túl javítja a helyzetet annyira, hogy lehessen más módszerrel is nekilátni.

1. Orvosi információk a helyzetről

Ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mi is a gond, a lehető legtöbb orvosi, testi információt érdemes begyűjteni. Olyan korban élünk, amikor erre van lehetőség, a sorsunk része az, hogy ez rendelkezésre áll. Éljünk vele! A diagnózis alapján már sok következtetést le lehet majd vonni.

Például a gerinc állapota, a csigolyák helyzete, a porckorongok állapota nagyon fontos, és szükséges ahhoz, hogy reális képünk legyen a helyzetről. De akár egy laborvizsgálat eredménye is lehet ilyen fontos, hogy kiderüljön, van-e pl. gyulladás a szervezetben.

2. Orvosi információk az okokról

A tudomány és a gyakorlati orvoslás hatalmas tudást halmozott fel az okokra vonatkozóan. Az, hogy mi minek a következménye. Érdemes összerakni a képet, hogy akár évtizedek alatt mi mire hatott. Lehet, hogy nem lesz teljes a kép, de a kirakós darabjai meglehetnek.

Például a mozgáshiány vagy a munkában alkalmazott testhelyzet mit okoz pontosan, és annak miért lettek adott következményei. Akár belső szervi elváltozást is okozhat egy rossz tartás, görnyedt testhelyzet, vagy egy megszokott tartáshiba bizonyos izmok fájdalmas állandó feszüléséhez vezetnek.

3. Mozgásszervi összefüggések és gyakorlatok

Ez is orvosi információ, mégis külön megemlítem, mert a gyakorlat az, hogy pl. a reumatológus vagy más orvos nem olyan részletesen tud utat mutatni, mint a mozgásszervrendszerrel foglalkozó szakemberek, például egy gyógytornász.

A testi működésünk leképezi az életünk során megtett és meg nem tett cselekvéseinket, azok következményét hordozza. A szakember bizonyos mértékig képes utat mutatni abban, hogy ezeket hasonlóan módszeres úton javítsuk, mint ahogyan azt elrontottuk. Azért kell, hogy ebben valaki olyan mutasson utat, akinek erről sok tapasztalata van, mert a lépések összetettek, kitartás és szakértelem szükséges hozzá, és a lépéssorozatot nem lehet kitalálni józan ésszel – ha a probléma komplex.

Például egy testi régió elgyengült izomzatát “fel kell éleszteni”, meg kell erősíteni, az egymást kiegészítő, ellentétes irányban működő (antagonista) izmokat nyújtani, lazítani és erősíteni kell, miközben az izületek mozgástartományát növelni kell. Ezekhez sok lépésből álló, fokozatos és személyre szabott (!!!) gyakorlatok vezetnek el. Ülőmunka esetén a nyak és vállöv területén kell sokat dolgozni. Az eredmények eléréséhez célirányos és kitartó, rendszeres aktivitásra van szükség, amihez szükség van emberi odafigyelésre, törődésre, szakértelemre és vezetésre.

4. Pszichés, lelki okok

Sokféle módszer és út van arra, hogy a lelki okokat feltárjuk és oldjuk. Ez annyira szerteágazó és nem is egzakt, hogy ebbe nem megyek bele. Abban biztos vagyok, hogy az előzőek feltárása és azokon mély elgondolkozás és beleérzés jó tesz annak is, hogy megértsük, átérezzük a lelki hátterét.

Például a mozgásszervi betegségek nagyrészének egyik fő oka a mozgásszegény életmód. Ezt lehet sok oldalról megközelíteni, sokféle vizsgálat, tudományos eredmény, orvosi javaslat van rá, de egészen egyszerűen az átlagos nyugati ember életmódja eltér attól, ami optimális a testnek. Egy kollektív tévedés mentén élünk, és azt vesszük természetesnek.

Saját tapasztalatom, hogy a testi aktivitás növekedése felszabadító. A lelki okok szerteágazóak, lehet és érdemes is kutatni, és amikor valami megmozdul, akkor annak a cselekvések szintjén, a testet érintően valamilyen változás kell legyen az eredménye, ami az egészségügyi problémára is jó hatással lesz. Így a testi és lelki okok mélyen összefüggnek, és egyszerre tudnak gyógyulni. Nem egymástól függetlenül. Ha keresem a lelki okokat, és gyógyulásra találok, akkor a testemmel, az életemmel, a cselekvések szintjén, a kapcsolataim szintjén történik valami. Ezek összefüggő rendszert alkotnak, és a gyógyulás legtöbbször mindet, vagy legalábbis többet is érint egyszerre – nyilván attól is függ, mi a probléma, hol vannak a tünetek. Ha van testi tünet, akkor a gyógyulás testi gyógyulás is kell, hogy legyen. Ha nem, akkor az azt jelenti, hogy esetleg csak az ész szintjén (“agyban”) keresgélek, könyveket olvasok, gondolkodom róla, de mélyebb szintekig nem hatolt el, amire vár a rendszer.

Azt tapasztalom a magam életében is, és a hozzám fordulók esetében is, hogy a mozgásszervi problémák egészen mélyen gyökerezőek. Az életmód, az idő kezelés (mire van időm / semmire nincs időm), a testi aktivitás, énidő, a testtel való törődés, odafigyelés, megnyugvás-relaxálás … Ezekre megfelelő idő szükséges, és ha nincs, sőt “lehetetlen”, hogy legyen, akkor az mélyen a hitrendszer része. Ezért átalakításához is a hitrendszert kell “kimozdítani”.

Na és mit tegyek, ha problémám van?

Gyere el hozzám, és ha szeretnéd, akkor a kezelések során megbeszéljük, hogy milyen területeket érinthet a probléma – legjobb tudásom és tapasztalatom szerint segítek -, és más szakemberek bevonásával komplexen tudod kezelni a problémát. Amennyiben olyan a szakember, örömmel együttműködöm (konzultálunk) vele, hogy a masszázs összhangban legyen az egyéb kezelésekkel. Például a gyógytornásszal megbeszéljük, hogy mikor mely terület hangsúlyos, és a masszázs és a gyógytorna hogyan tudja támogatni egymást.

A MA-URI bodywork kezelés pedig jó alkalom arra is, hogy a lelki okok feltárása és gyógyítása előre mozduljon, mivel egy ellazult, békés állapotban az ember jó kérdéseket és jó válaszokat kaphat belülről valamint a különleges kezelés segít a test öngyógyító folyamataiban.

Várlak szeretettel,

Marci

Facebook
koru_pms

Elérhetőség

Beszéljünk!

Nézz körül az oldalamon!