Komplex kezelést a problémákra! – Első rész

Nemrég ellátogattam, és sok időt töltöttem egy rehabilitációs intézetben (családi okok miatt), ahol nagyon tanulságos gyógyítási gyakorlatot láttam. Ezt a tapasztalatot, illetve ennek, az élet más területeire is érvényes tanulságait szeretném megosztani.

Egyrészt azért, hogy azok, akiknek konkrétan ilyen érintettségük van, tudjanak erről a helyről, és éljenek vele, ha tetszik nekik. Nem közismert.

Másrészt azért, hogy egyéb, kevésbé súlyos problémák kezeléséhez is tanulságként szolgáljon.

Például egy tartáshibából eredő hát- vagy nyakfájdalmat, amivel jellemzően masszőrhöz fordulnak, hogyan érdemes megközelíteni több szempontból. Mert a több szempontot figyelembe vevő kezelés, több szakember bevonása és együttműködése gyorsabb és áthatóbb eredményt ad. Sőt, lehet, hogy csak az hoz eredményt! Persze ehhez a kliensnek is nyitottnak kell lennie, hogy az élet több területén vizsgálódjon, változtasson.

I.

Nézzük az elsőt: a neurológiai probléma komplex megközelítése.

Szerintem kivételes komplex és gondos kezelést kaphatnak a betegek a Neuro Rehabilitáció intézetben.

A neurológiai problémák (stroke vagy gerincvelő sérülés miatti bénulás, születési traumák vagy Parkinson-kór miatti problémák) esetén milyen rehabilitációs kezeléseket kaphatunk? Több félét érdemes. Ezeket különböző helyeken, különböző időben lehet megszerezni, ha az ember elég élelmes, van ideje, van türelme, esetleg pénze, és segítsége, valamint lelki ereje mindezekhez. Ja, és szakmai-orvosi információja. Ha minden megvan, akkor sem biztos, hogy a különböző szakmák által nyújtott támogatást összehangoltan tudja megkapni, hogy azok együtt a leghatásosabbak legyenek. Ha mindezt egy intézményben, összehangoltan és intenzíven, bentlakásos formában egy hétig folyamatosan kapja, akkor aztán igazán hatásos. 

A Neuro Rehabilitáción, Sopronban dr. Málly Judit neurológus főorvos vezetésével történik ilyen intenzív kezelés. 

Itt tehát különböző kezeléseket kapnak a betegek, melyek kiegészítik egymást:

– az agy ingerlése (változó elektromágneses stimulációval (rTMS), gyenge áram kezelés (tDCS));

– mozgásterápia (különböző gyógytornák, az adott betegre, betegségre szabva);

– gyógymasszázs;

– kognitív és motoros funkciók javítása (figyelem, memória, összehangolt mozgás) különböző gyakorlatokkal (két link az érdekesség kedvéért, amilyen gépek és gyakorlatok vannak: https://dividat.com/en, https://tyromotion.com/en/products/tymo).

Ezen kívül az egy hét intenzív kezelés alatt a gyógyszerelést is jól be lehet állítani, mert megfigyelhetőek a hatások.

Neurológiai problémák esetén ezek tehát nem minden (pszichés terület itt nem szerepel), de több kulcs területet lefedő kiegészítő kezelések, melyeknél összeadódnak a pozitív hatások.

Gyógytorna gyakorlatok
Neuro rehabilitáció

II.

Másrészt!

Milyen tanulsággal szolgál ez azoknak, akiknek más problémájuk van? Szerintem azzal, hogy egy probléma akkor kezelhető, ha igazán komplexen közelítjük meg, és több oldalról is “kap kezelést”. Természetesen ez egyénenként és problémánként eltérő, mégis érdemes példákon keresztül megközelíteni, mert tanulságos lehet.

Erről egy következő cikkben írok. Tarts velem, lájkold a Facebook oldalt (a jobb oldali sávban található a link és gomb hozzá), és kapsz értesítést a cikkről!

Facebook
koru_pms

Elérhetőség

Beszéljünk!

Nézz körül az oldalamon!