Kapcsolat az ősökkel – belül és kívül

ma-uri, maori kapcsolat az ősökkel, masszázs, relaxáció

A MA-URI bodywork polinéz eredetű módszer, az Új-Zélandon lakó maori kultúrához kapcsolódik. A maori hagyományok tehát egyik alapját képezik a MA-URI rendszerének. Itt egy számomra fontos tapasztalatról írok halottak napja alkalmából.

Ezen a napon gondolatban, illetve ki-ki saját módján, kapcsolatba kerülhetünk elhunyt rokonainkkal, szeretteinkkel. Ez sok esetben az ősöket jelenti.

A maori hagyományban és a maorik hétköznapi életében is az ősök szerepe nagyon fontos. A jelenben élő emberek gyökerei az őseik. A törzs. A törzs múltbeli és jelenbeli tagjai erőt adnak. Közösséget adnak. Akár maori ősök, akár máshonnan érkeztek, és úgy váltak a család részévé, ugyanúgy tisztelik őket.

A marai (ejtsd: maráj) a maori szellemiség központja. Szellemileg és fizikailag is. Egy hely, egy terület, épületek, és szent tér. A közösség háza. Itt gyűlik össze a törzs a fontos alkalmakkor is. Különböző méretű törzsek vannak, néhány száz és több ezer fős is. A marai-ban megosztják, illetve megoszthatják egymással életük történéseit, érzéseiket, történeteiket, örömüket, fájdalmukat. Esküvők és temetések zajlanak itt.

És ami sok marai-ban megtalálható: az ősök fényképe a falon, az ősök szelleme a “térben”. Mindenki saját magában értelmezheti, érzékelheti, hogy mit jelent számára az ősök “szelleme”. Gondolatok, emlékek, érzések, vagy konkrét “jelen lévő” kapcsolat velük.

Mindenesetre a fizikai hely, a marai, valamint a törzs korábbi konkrét személyeinek fizikai megnyilvánulása fotók formájában valami különlegeset hoz létre. Egy tér, ahol a közösség érzés erős és erőt ad. Itt más lenni, itt más együtt lenni. Generációk nőnek fel ebben a légkörben – korántsem problémák nélkül -, érzékelve a törzs jelenlétét ilyen módon. Jelenbeli és múltbeli rokonok.

Nálunk, Magyarországon ez a kapcsolódás nincs ennyire formába öntve, fizikailag és kulturálisan támogatva. Családtól, személytől függ, hogy milyen módon nyilvánul meg a hétköznapokban és az ünnepek során.

Halottak napján érdemes a családi, “törzsi” kötelékeinket, vagy szerencsésebb szóval kapcsolódásainkat is felidézni, felfedezni magunkban. Lehet, hogy van gyász, szomorúság, düh, szeretet is az elhunytakhoz fűződően bennünk. Lehet, hogy semmi, nem is ismertük őket, talán még történeteket sem hallottunk róluk. Emellett felfedezhetünk az érzelmek mögött húzódó mélyebb dolgot… együvé tartozást. Nem feltétlenül van ilyen, vagy nyilvánul meg ebben a pillanatban. Megvizsgálhatjuk magunkban. Jó alkalom ez a nap erre. Mit ad nekünk ez, hogyan vagyunk ebben a “hálóban” benne? Van-e ilyen?

Számomra a törzsi kultúrával való találkozás azt adta, hogy rádöbbentem: nálunk is van törzs, csak nem így hívjuk. Az ősök fontossága, támogatása, ereje ugyanúgy meg lehet bennem és körülöttem, mint ott, ahol ezt a tudást és érzést a szokások, formák, hagyományok támogatják, erősítik.

Mélyebb magunkba nézéshez jó módszer egy jó MA-URI bodywork kezelés, ahol ellazultan megérkezel abba a belső térbe, ahol felfedezheted, amire kíváncsi vagy.

Ide kattints, ha szeretnél jönni!

További írásaimról értesítéshez like-old a FB oldalt!

Bruck Márton

MA-URI Bodywork

Teljes testet érintő, masszázs szerű különleges, ellazító kezelés.

Facebook
koru_pms

Elérhetőség

Beszéljünk!

Nézz körül az oldalamon!